Management Drives

Wat is Management Drives? Wanneer je op zoek gaat op het internet wordt die vraag slecht beantwoord. Management Drives zou gaan om de drijfveren die je zouden aanzetten tot gedrag. Aan de hand van een vragenlijst wordt bepaald wat jouw Management Drives zijn. Of wat voor soort organisatie jouw club mensen is. 

Wat achter Management Drives schuil gaat is Spiral Dynamics. Spiral Dynamics is op haar beurt weer afgeleid van de acht bestaansniveaus van Clare Graves. Management Drives heeft echter maar zes verschillende niveaus. Twee niveaus van Spiral Dynamics zijn bij Management Drives weggelaten. De reden is dat een niveau als te primitief wordt beschouwd. Volgens Management Drives is niemand zo dom. Het andere niveau is volgens Management Drives te onhaalbaar voor sterfelijke mensen. Dan zou je zo verlicht zijn dat het een losgeslagen fantasie zou worden. 

Wat de mensen achter Management Drives geheim houden, is dat zij zelf met Spiral Dynamics werken. Concreet betekent dit dat zij wel van zichzelf vinden dat zij dit onbereikbare hoogste niveau hebben bereikt. ZIe hiervoor de voorbeelden in mijn artikel: “What is wrong with Spiral Dynamics”. Graves dacht ten onrechte dat zijn theorie gestoeld kon worden op historische data en data over hoe mensen opgroeien. Deze data is echter nooit gepubliceerd en daarmee zijn zowel Spiral Dynamics als Management Drives pseudowetenschappen. Zoals uit mijn artikel blijkt, slaat zowel Spiral Dynamics als Management Drives nergens op. Hier zijn de acht niveaus van Graves en de bijbehorende Management Drives:

NiveauHistorischOpgroeienManagement Drives
1Oermens die jaagt en verzameltImprintingZo dom is niemand
2Primitieve stammenAssociatief lerenNestor
3Heldendom van de oude GriekenInstrumenteel lerenAutoriteit
4ChristendomReden zoekenBestuurder
5VerlichtingWetenschapOndernemer
6Humanistische waarden van de hippiesGemeenschapPeople manager
7First beingKennisVisionair
8Second beingBegripZo verlicht is niemand (behalve de mensen achter Management Drives zelf)

Management Drives wordt gepresenteerd alsof het ene niveau niet per se beter is dan het andere niveau. Maar de schijn bedriegt. Want de Nestor is feitelijk iemand die gelijk staat aan een onbeschaafde primitieveling. De Autoriteit is iemand die alleen maar geldingsdrang heeft, maar geen goede redenen voor zijn gedrag. De Bestuurder is een ware gelovige in een verouderd en achterhaald systeem. Als Ondernemer ben je vooral uit op het uitbuiten van anderen. Pas als je een People Manager bent, dan pas ben je op de goede weg, maar zelfs dan ben je er nog niet. 

Want Graves maakt een onderscheid tussen “ware mensen” en “subsistences”. De eerste 6 niveaus, dus tot en met People Manager, zijn “subsistences”. Dat betekent dat je minder bent dan een “ware mens”. In plaats daarvan ben je een wezen met minimale bestaansgrond. Het zal je maar worden gezegd. Je bent nog net geen “subhuman” hoewel de term “subsistence” daar wel veel van weg heeft. Alleen de Visionair is een “ware mens”. Dat zijn de mensen die achter Management Drives zitten natuurlijk zelf, als ze al niet op het hoogste niveau zitten. Management Drives maakt dus op een hele heimelijke manier onderscheid tussen “ware mensen” en mensen die zo minderwaardig zijn dat zij de term “mens” eigenlijk niet waard zijn.

Tenslotte is er dus geen enkele historische of ontwikkelingsdata die deze ideeën zou onderbouwen. Sterker nog, de ideeën van Graves gaan recht in tegen wat we vandaag de dag weten over onze geschiedenis, de ontwikkeling van de mens, de biologie en neurologie. Zo denkt Graves bijvoorbeeld dat je op elk hoger niveau een deel van je hersenen aan zet dat tot dan heeft uitgestaan. Maar neurowetenschappelijk onderzoek laat zien, dat we al vanaf onze geboorte ons hele brein gebruiken. Er staan geen gedeelte uit.

Kortom, Management Drives is een onzinnige methodiek die een zeer laakbaar onderscheid maakt tussen “ware mensen” en wezens die zo minderwaardig zijn dat ze niet eens de term “mens” waard zijn. Omdat er geen enkel bewijs is voor Management Drives, maar men wel doet alsof Management Drives wetenschappelijk zou zijn, is Management Drives een pseudowetenschap. Uiteindelijk komt Management Drives neer op een zeer beperkte set van waarden die de mensen achter Management Drives in meer of mindere mate belangrijk vinden. Maar op deze manier zijn er tal van sets van waarden te verzinnen.

Bovendien bestaan er in het brein helemaal geen “drijfveren”. Wat wij drijfveren noemen, is feitelijk de manier waarop ons brein ons in actie brengt aan de hand van de positieve consequenties die wij op eerder gedrag hebben ontvangen. Dat gebeurt voor het overgrote deel onbewust. Dus je kan wel denken dat je bewust bent van wat je drijfveren, maar daarmee houd je jezelf alleen maar voor de gek.

De reden dat mensen toch gevoelig zijn voor dit soort onzinnige praatjes zit hem in de hypnotische taalpatronen die men gebruikt om deze nonsense te promoten. Die hypnotische taalpatronen werken op dezelfde manier waarop mensen denken dat astrologische beschrijvingen op hen van toepassing zijn. Maar een goede analyse van de teksten die worden gebruikt om Management Drives te promoten, laat zien dat hun claims geheel leeg zijn. Er worden nooit concrete details gegeven. Dat is ook de reden dat je nergens de vraag beantwoord ziet: Wat is Management Drives? Maar nu weet je het antwoord: Management Drives is een tool om de onzinnige ideeën van Graves te verkopen aan nietsvermoedende organisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *